Spring naar het artikel

Onderzoek

CEPHIR doet onderzoek naar gezondheidsgedrag, gezondheidsverschillen en integraal gezondheidsbeleid dat aansluit bij de kennisbehoefte in de regio.

Praktijkgestuurd & strategisch onderzoek

Met Klein Maar Fijn projecten beantwoorden we vragen uit de praktijk. Met strategische meerjarenprojecten gaan we de diepte in en beantwoorden we grotere wetenschappelijke en maatschappelijke vragen.

De laatste jaren hebben er onderzoeken plaatsgevonden rondom het volgende thema:

  • verandering in voedselomgeving in Rotterdam
  • speelveldjes in de buurt en bewegen onder kinderen
  • gezondheidsverschillen tussen Rotterdamse wijken
  • maatregelen rondom luchtverontreiniging
  • gezondheid van dak- en thuislozen
  • fysieke omgeving en bewegen onder kwetsbare ouderen
  • sociale-economische verschillen in overgewicht van kinderen
  • effecten van re-integratie naar werk op gezondheid

De onderzoeken resulteren vaak in wetenschappelijke artikelen en zijn regelmatig onderdeel van proefschriften. Een overzicht van de proefschriften van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van Erasmus MC Rotterdam vindt u op hun website.

Onderzoek naar de publieke gezondheid dat via de Gemeente Rotterdam wordt gepubliceerd kunt u vinden in de online catalogus.

Het Huisman Onderzoekscentrum voert het onderzoek naar infectieziekten uit.

Een voorbeeld van het werk van CEPHIR zijn de Klein Maar Fijn projecten. CEPHIR koppelt vrager en onderzoeker aan elkaar met een begeleider vanuit Klein Maar Fijn. Met kortlopend onderzoek kan dit team concrete en actuele vragen van bestuurders en beleidsmakers beantwoorden.

Als u een suggestie heeft voor een Klein Maar Fijn project, dan kunt u contact opnemen met Pascal Bisscheroux: pfla.bisscheroux@rotterdam.nl.

Is Rotterdam een fastfood paradijs?

In dit Klein Maar Fijn project is in kaart gebracht hoe het voedselaanbod in Rotterdam de afgelopen 15 jaar is veranderd. Het onderzoek toont aan dat er tussen 2004 en 2018 een enorme ongunstige verandering heeft plaatsgevonden: een toename van meer dan 150 fastfood locaties, en een daling van ruim 180 aanbieders van vers. Ook bleek dat de toename van het aantal fastfood locaties groter was in buurten met een lage sociale score.