Proefschrift: Risico’s en risicoperceptie in een industriële omgeving
Mensen die in een industriële omgeving wonen worden blootgesteld aan luchtverontreiniging, zoals fijn stof (PM2.5 en PM10), stikstofoxide (NOX), zwaveldioxide (SO2) en vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen kunnen verschillende gezondheidseffecten veroorzaken zoals astma, chronische obstructieve longziekte en sterfte. Het vrijkomen van luchtverontreiniging kan plaatsvinden onder ‘normale’ omstandigheden, bij productieverstoring en ongevallen in fabrieken en incidenten tijdens transport van gevaarlijke stoffen. In de drie laatste situaties kan er sprake zijn van piekblootstelling.
Ondanks de impact van lokale luchtvervuiling door industriële activiteiten in sommige gebieden een groot probleem is, is de invloed van luchtverontreiniging door industriële activiteiten op de gezondheid beperkt onderzocht.
Hetzelfde geldt voor de invloed van risicoperceptie ten aanzien van de associatie tussen de industriële luchtverontreiniging en zelf-gerapporteerde gezondheidsklachten en de invloed van risicoperceptie op zelfredzaam gedrag van omstanders tijdens een ongeval met gevaarlijke stoffen.
In dit CEPHIR promotieonderzoek van Arnold Bergstra is 1) de invloed van luchtverontreiniging door industriële activiteiten op de gezondheid onderzocht en 2) de invloed van risicoperceptie, met betrekking tot industriële activiteiten (inclusief incidenten), op het (zelfredzaam) gedrag van burgers.