Seksuele gezondheid is onderdeel van de algehele gezondheid. Daarom is toegang tot seksuele gezondheidszorg een recht voor iedereen.

Bodine Huffels

De afgelopen jaren is de vraag naar soa-zorg bij de Centra Seksuele Gezondheid (CSGez) van de GGD toegenomen. De huidige capaciteit – die onder druk staat door bezuinigingen en tekorten – sluit niet langer aan bij deze groeiende behoefte.  Daarnaast zijn er ook groepen die onvoldoende worden bediend door het CSGez, bijvoorbeeld door barrières zoals reisafstand.

Om deze uitdagingen aan te pakken is het belangrijk om strategieën in te zetten, die ervoor zorgen dat de zorgcapaciteit van het CSGez optimaal en doeltreffend wordt benut. In mijn PhD-traject focus ik op het (verder) ontwikkelen en evalueren van deze alternatieve strategieën bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Hierbij is het belangrijk dat de zorg bij de mensen terecht komt die dit het meeste nodig hebben. De strategieën kunnen worden ingezet voor efficiëntere soa-zorg op het CSGez zelf (bijvoorbeeld het verminderen van ‘no-shows’), maar ook op andere locaties zoals outreach voor onderbediende groepen.

Bodine Huffels

CEPHIR Onderzoeker

Evaluatie soa-zorg